Een vaste patatdag moet toch kunnen?
Veel mensen zullen het herkennen: de wekelijkse patatdag. Friet met een lekkere snack. En natuurlijk een heerlijke saus of appelmoes. Bij de meeste mensen is die patatdag een gewoonte geworden, maar heb je je weleens afgevraagd hoe die vaste patatdag in een gezond en gevarieerd voedingspatroon past?
Kan een wekelijkse patatdag kwaad?
Een keer een patatje eten kan niet zoveel kwaad, maar welke extra dingen eet je in die week nog meer? Na een dag werken, heb je niet zoveel zin om te koken. Het is dan makkelijk om zelf een patatje te bakken of die te bestellen bij de plaatselijke cafetaria. Dit ritueel herhaalt zich de weken erna en zo ontstaat er ongemerkt een vaste patatdag. Weet je dat je hierdoor veel calorieën en vet binnenkrijgt? Bekijk eens goed wat je de dagen ervoor allemaal hebt gegeten. Als je in die week een bakje chips, een koekje, misschien wel een wijntje of broodje hamburger eet, is alles wat je met de vaste patatdag eet, bijkomend en dat is nou net het struikelblok voor een gezond voedingspatroon.
Zout en calorieën
De helft van de Nederlanders eet het liefst friet uit de eigen frituurpan. Een doorsneehuishouden eet gemiddeld 9,1 kilo friet per jaar. Dat zijn negen supermarktzakken. In 1 portie (175 gram) friet met mayonaise zitten 560 calorieën. Mocht dit aantal je nou meevallen, bedenk dan dat je er misschien ook nog wel een snack bij neemt. En dan hebben we het nog niet eens over de hoeveelheid zout. Het is nu dus wel duidelijk dat een standaard patatdag in de week voor veel extra’s zorgt. Je krijgt veel vet, zout en calorieën binnen. Bovendien wordt de vaste patatdag vaak gecombineerd met andere ongezonde maaltijden in dezelfde week, zoals pizza of pannenkoeken. Op weekbasis krijg je zo te weinig gezonde stoffen binnen en te veel ongezonde calorieën. Vitaal met Chris denkt graag met je mee hoe je dit anders kunt doen.
Alternatieven voor de vaste patatdag
Je kunt met jezelf of je gezin afspreken om te stoppen met de vaste patatdag. Als je het altijd afhaalde, zul je merken dat het financieel een stuk voordeliger is. Maak het voor jezelf makkelijker door die dag iets anders te eten dat lekker én gezond is, bijvoorbeeld een lekkere spaghetti of macaroni of een wrap met kip en groente. Er zijn talloze lekkere gerechten die een betere voedingswaarde hebben dan een bord patat met een snack. Wil je toch een keertje patat in de week? Bedenk dan wat je de andere dagen gaat eten. Eet je de andere zes dagen heel gezond, dan kan dat ene patatje niet zo’n kwaad. Het gaat om de balans. Je kunt dan best voor één wat ongezondere dag kiezen, waarbij je de ene week patat eet en de andere week pizza of pannenkoeken. Zorg voor afwisseling, dan is de kans kleiner dat de vaste patatdag terugkomt.
Uit de frituur, oven of airfryer
Eet je toch het liefst patat kijk dan ook naar hoe je het klaar kunt maken. Als je het zelf bakt, heb je invloed op hoeveel friet je bakt en op de hoeveelheid zout. Bak je patat in de frituurpan kies dan voor vet van plantaardige oorsprong, zoals arachideolie, zonnebloemolie of olijfolie. Wanneer je het in de airfryer of heteluchtfriteuse bakt, gebruik je minder vet, ongeveer 1 eetlepel. Friet uit de frituur bevat gemiddeld 11% vet. Patat bakken in de oven zorgt voor een gemiddeld vetpercentage van 6,5%. De airfryer is dus de gezondste keuze. Wanneer je de patat combineert met een lekkere salade of gekookte groente maak je de maaltijd vollediger, want je voegt belangrijke voedingsstoffen toe. Zorg in elk geval voor een goede balans, met of zonder vaste patatdag. Heb je hulp nodig bij het samenstellen van een uitgebalanceerd weekmenu neem dan contact op met Vitaal met Chris.