Veelgestelde vragen CooL

1. Welk resultaat kan ik verwachten van het CooL-programma?

CooL richt zich op een verbetering op alle vlakken van jouw leefstijl. We meten het resultaat van je gewicht en je buikomvang en scoren onder andere ook de kwaliteit van je slaap, de mate waarin je stress ervaart, de hoeveelheid beweging die je krijgt en, waar nodig, je conditie. Daarbij ligt de focus op positieve gedragsverandering ten aanzien van jouw gezondheid. Gewichtsverlies kan dus wel het resultaat zijn, maar is niet het enige doel.

2. Hoe vaak word ik gewogen?

Dit is geen ‘gewoon’ afvalprogramma. Om het ‘dieetdenken’ zoveel mogelijk los te laten, wegen we je alleen op een aantal vaste momenten: tijdens de intake, bij de tussentijdse evaluatie en bij afronding of beëindiging. We noteren dan ook je taille-omvang. Op deze momenten meten we ook het resultaat als geheel. Je mag jezelf natuurlijk tussendoor wegen, maar houd daarbij in de gaten dat jij jouw gevoel van succes daar niet van laat afhangen. Je bent namelijk met heel andere processen bezig dan alleen gewichtsverlies.

3. Ik heb moeite met computers en e-mail. Is dat een probleem?

Enige computervaardigheid is bij CooL wel handig. Via e-mail ontvang je bijvoorbeeld uitnodigingen voor groepssessies en ook het communiceren van opdrachten en huiswerk gaat veelal via de mail. Ook ontmoeten we elkaar in bepaalde gevallen digitaal via het programma Teams*. Om een goede start te maken, kunnen we je als deelnemer persoonlijk op weg helpen.

* Afhankelijk van de geldende coronamaatregelen kunnen bijeenkomsten en gesprekken via een videoverbinding plaatsvinden.

4. Krijg ik huiswerk?

Bij CooL bepaal je zelf welk ‘huiswerk’ je wel of niet doet. Het is de bedoeling dat je zo proactief mogelijk bent en met een kritische blik kijkt naar jouw eigen aandeel in het succes van het CooL-programma. Het belangrijkste doel is om jezelf nieuwe patronen eigen te maken en ongezonde patronen af te leren. Uit groepssessies, individuele gesprekken, contacten met andere deelnemers, de opdrachten in het CooL-programma en de contactmomenten met Vitaal met Chris kun je inspiratie, motivatie, concrete tips en adviezen voor jouw eigen leefstijl halen. Elke maand krijg je informatie, oefeningen en opdrachten waarmee jij jezelf kunt uitdagen om iets te veranderen. Er is niets verplicht, omdat jij zelf de keuze moet maken wat jij geschikt vindt en wat in jouw leven past.

5. Vergoedt mijn zorgverzekering dit programma?

Ja. Bij alle verzekeraars wordt deelname bij Vitaal met Chris volledig vergoed, zelfs als dit niet op de website bij zorgverzekeraars staat vermeld. Vitaal met Chris heeft afspraken met een aantal verzekeraars waarbij de vergoeding rechtstreeks wordt uitbetaald (dit is een aantal verzekeringen hangend onder de hoofdlabels Menzis en VGZ). In praktisch alle andere gevallen krijg je het bedrag terug na goedkeuring van de machtiging. Je ontvangt dan een factuur die je zelf moet declareren en die 100% wordt vergoed. Uiteraard moet je in alle gevallen wel voldoen aan de criteria voor deelname en heb je ook een verwijzing van je huisarts nodig.

6. Ik kan maar beperkt bewegen. Kan ik dan deelnemen?

De locaties waar de bijeenkomsten en gesprekken plaatsvinden, zijn voor iedereen toegankelijk. Bij de bijeenkomsten van het CooL-programma wordt weinig bewogen, omdat het heel persoonlijk is hoe je hier invulling aan wilt geven en het afhankelijk is van jouw tijd en mogelijkheden. Heb je fysieke klachten, bespreek die dan met jouw arts, fysiotherapeut of coach en overleg op welke manier jij kunt bewegen. Beperkte bewegingsmogelijkheden zijn dus geen belemmering voor deelname aan het programma. Je kunt zelfs stellen dat beperkt bewegen een goede reden kan zijn om mee te doen aan het CooL-programma, omdat je leert te accepteren wat je beperkingen zijn, maar ook leert kijken naar de mogelijkheden die je nog wel hebt.

7. Aan welke kwaliteitseisen voldoen het CooL-programma en de coach?

CooL staat voor Coaching op Leefstijl en is een door de overheid erkende Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Meer informatie over de GLI is te vinden op de website van het Loket Gezond Leven. Het Expertisecentrum Leefstijlinterventies heeft CooL ontwikkeld. Meer informatie vind je op leefstijlinterventies.nl. Vitaal met Chris biedt CooL in de Noordoostpolder aan en is volledig geaccrediteerd om het programma uit te voeren.

8. Krijg ik een voedingsschema?

CooL is geen dieetprogramma dat jou vertelt wat je wel en niet moet doen. Het is een programma dat jou met behulp van een coach helpt om zelf keuzes te maken. Vitaal met Chris vertelt jou dus niet wat je wel of niet moet eten, maar leert je op basis van welke informatie jij keuzes kunt maken. Daarnaast is het minstens zo belangrijk om te leren begrijpen waarom je bepaalde keuzes maakt en te ontdekken hoe je hier zelf verandering in kunt brengen. Dit zorgt voor een leerproces dat duurzamer is met blijvend resultaat op de lange termijn.

9. Is sport ook onderdeel van het CooL-programma?

Beweging is een essentieel onderdeel van iemands leefstijl en daarom komt dit thema meermaals terug in het CooL-programma. Tijdens groepssessies kan beweging worden ingezet als middel bij een bepaald thema of als energizer, maar het is niet de bedoeling om van deze bijeenkomsten workouts te maken. Als deelnemer organiseer je het bewegen namelijk zelf, op jouw manier en op jouw moment. Uiteraard kan en zal Vitaal met Chris als leefstijlcoach met je meedenken welke manier van bewegen voor jou leuk is, wat past in jouw gezonde planning en uitvoering en wat je kunt volhouden.

10. Moet ik stoppen bij mijn diëtist als ik ga deelnemen aan CooL?

Vaak geldt dat je bij de indicatie overgewicht maar één traject vergoed kunt krijgen door je zorgverzekeraar. Controleer dit dus eerst om problemen te voorkomen en bespreek met je huisarts welk traject hij of zij jou adviseert. Je kunt het CooL-programma volgen naast het bezoek aan een diëtist, maar soms kan het je ook juist in verwarring brengen door tegenstrijdige informatie (een diëtist kan bijvoorbeeld aangeven wat je wel en niet mag eten, terwijl CooL je juist stimuleert om eigen keuzes te maken). CooL en een diëtist kunnen dus zeker samen, maar er zijn redenen om ervoor te kiezen om dat niet te doen.

11. Hoe vaak zie ik mijn coach?

Je ziet je coach in totaal 24 keer. Het programma is als volgt ingericht:
Intake en resultaatmeting van 60 min;
Het basisprogramma van 8 maanden waarin:

  • 8 groepsbijeenkomsten van 90 minuten
  • 2 individuele gesprekken van 45 minuten (zelf in te plannen)
  • Eindevaluatie basisprogramma van 45 minuten

Daarna het onderhoudsprogramma van 16 maanden met daarin:

  • Resultaatmeting en startgesprek van het onderhoudsprogramma van 45 minuten
  • 8 groepsbijeenkomsten van 90 minuten
  • 2 individuele gesprekken van 45 minuten (zelf in te plannen)
  • Eindevaluatie van 45 minuten

12. Wat kan ik doen als ik twijfel over het voortzetten van mijn deelname?

Neem contact op met Vitaal met Chris. Twijfels zijn heel menselijk en onderdeel van een groeiproces. Het is jouw verantwoordelijkheid om uit dit programma te halen wat jij nodig hebt, maar uiteraard kan jouw coach je hierbij helpen. Houd je doel voor ogen en ga voor jezelf na wat jij nodig zou hebben om dit te halen. Samen met Vitaal met Chris kun je bespreken wat de mogelijkheden zijn.

13. Hoe zit het ook alweer met de individuele gesprekken?

Je hebt officieel recht op 2 gesprekken van 45 minuten tijdens het basisprogramma en 2 tijdens het onderhoudsprogramma. Dat is buiten de intake en de tussen/eindevaluatie. Je mag deze gesprekken inplannen wanneer jij daar behoefte aan hebt. Het helpt als jij je goed voorbereidt op het gesprek en bedenkt waar je het over zou willen hebben. Als je naar je voeding wilt kijken, maak dan van tevoren een logboek van een paar dagen. Heb je een korte vraag tussendoor? Dan mag je altijd mailen. Vitaal met Chris zal met aandacht reageren en als dat nodig is, aanbieden om hier tijdens een gesprek verder op in te gaan. Weet je niet zeker of je nog recht hebt op een individueel gesprek, maar heb je hier wel behoefte aan? Neem contact op met Vitaal met Chris; er is altijd een oplossing.

14. Ik heb behoefte aan meer contactmomenten, wat nu?

Bespreek dit met Vitaal met Chris. Samen kunnen we onderzoeken waar jij precies behoefte aan hebt en wat hiervoor een passende oplossing kan zijn. Naast dit programma zou je bijvoorbeeld nog verdere leefstijlcoaching of fysieke trainingen kunnen afnemen bij Vitaal met Chris, echter tegen betaling. Heb je meer behoefte aan een diëtist, psychische ondersteuning of bijvoorbeeld fysiotherapie, dan is dat ook mogelijk. Kijk of je zelf iemand kent of informeer naar een van de partners van Vitaal met Chris.

15. Is aanwezigheid verplicht?

Aanwezigheid bij CooL is niet verplicht, maar het is jouw eigen verantwoordelijkheid om zoveel mogelijk uit het programma te halen. Vitaal met Chris verwacht dat je de juiste prioriteiten stelt. Als je een bijeenkomst mist, kun je die compenseren door je goed te verdiepen in de stof die je na de bijeenkomst krijgt toegestuurd. Geef het bij Vitaal met Chris aan wanneer je nog vragen hebt over het besproken onderwerp of plan een individueel gesprek in om het gemiste thema te bespreken. Goed om te weten: voordat je kunt deelnemen aan het onderhoudsprogramma is het noodzakelijk dat je de meeste bijeenkomsten uit het basisprogramma hebt bijgewoond.

16. Is dit programma voor iedereen geschikt?

Hoewel CooL landelijk een programma is dat grote successen boekt, kan het minder geschikt voor je zijn als je:

  • Moeite hebt om zelf te selecteren wat voor jou bruikbare informatie is. Je hebt liever een programma op maat;
  • Snel en veel resultaat wilt zien op de weegschaal. Je kunt dan beter een afvalprogramma zoeken dat zich alleen op voeding en/of beweging richt;
  • Wekelijks face-to-face-contactmomenten wilt;
  • Moeite hebt met niveauverschillen binnen een groep.

17. Ik heb een klacht. Waar kan ik terecht?

Als iets niet verloopt zoals je zou willen, kun je dit met Vitaal met Chris bespreken. Feedback is altijd welkom en kunnen we gebruiken om de communicatie of samenwerking te verbeteren. Mochten we er samen niet uitkomen, dan kan het Klachtenportaal Zorg de bemiddeling op zich nemen.

18. Op welke avonden zijn de groepsessies?

Deze zullen altijd op een woensdagavond plaatsvinden en in ieder geval altijd in Emmeloord. Het kan zijn dat we uitwijken naar een online sessie, een sessie in het bos of elders ter afwisseling.

Aanmelden

Wil jij je aanmelden voor CooL, vul dan het aanmeldformulier in. Heb je eerst nog vragen kijk dan bij Veelgestelde vragen of stuur een e-mail naar info@vitaalmetchris.nl.

Vul het aanmeldformulier in