Ben jij ook dol op stamppotten, maar heb je het idee dat het caloriebommen zijn? Vitaal met Chris heeft een recept voor spruitjesstamppot voor je die absoluut geen caloriebom is. Dit komt doordat er in verhouding minder aardappels in zitten dan in veel andere stamppotten én door het gebruik van vegetarische spekreepjes of rundvlees. Je kunt je favoriete rundvleessoort kiezen, zoals rundvleesreepjes, biefstuk, rosbief of runderlap.
Voor 4 personen heb je nodig:
1200 gram spruitjes
800 gram aardappels
2 grote tomaten
2 grote uien
2 theelepels komijnpoeder
2 theelepels tijm
400 gram mager rundvlees of vegetarische spekreepjes
4 eetlepels ketjap
Kies je voor rundvlees, maak er dan reepjes van, doe ze in een schaal en roer er de ketjap doorheen. Laat dit rustig intrekken. Kies je voor spekreepjes dan hoef je ze niet te marineren, maar het kan natuurlijk wel. Schil de aardappels, snijd die in stukjes en doe ze met water in een flinke pan. Schil de spruitjes, verwijder de ‘kontjes’ en voeg de spruitjes toe aan de aardappels. Laat de aardappels en spruitjes 12 minuten koken.
Schil de uien, snijd die in stukjes en snijd ook de tomaten in stukjes. Bak de uitjes in wat olie in een koekenpan. Als ze glazig worden, doe je de rundvleesreepjes of vegetarische spekreepjes erbij. Bak die 1 tot 2 minuten mee, zodat ze lekker mals blijven. Voeg de tomaatstukjes toe en haal de pan van het vuur. Als de aardappels gaar zijn, giet je ze af. Daarna stamp je ze met de spruitjes fijn met een stamper. Voeg komijnpoeder en tijm toe. Als alles goed is gestampt, roer je het vleesmengsel erdoor. Doordat de ketjap een vrij zoute smaak heeft, hoef je geen zout toe te voegen.