Wil je niet te lang in de keuken staan en tijdens feestelijke dagen toch genieten van een gezonde en slanke maaltijd? Kies dan voor deze ‘traybake’, oftewel gekruide groenten en kip van een bakplaat. Je kunt dit gerecht makkelijk voorbereiden en terwijl het in de oven gaart, kun jij gezellig met je gasten kletsen en de tafel dekken. Tip van Vitaal met Chris: probeer balans te houden in de calorieën die je inneemt en de energie die je verbruikt. Dat kun je bijvoorbeeld doen door tussendoor een wandeling te maken of een bewegingsspel op de spelcomputer. Dat is bovendien ook nog eens heel gezellig om te doen.
Voor een traybake voor 4 personen heb je nodig:
- 1 winterwortel
- 2 pastinaken
- 1 zoete aardappel (groot formaat)
- 6 – 8 kippendijen
- 6 knoflooktenen in de schil
- zeezout
- peterselie
- Voor de kipmarinade: olijfolie, 1 tl gedroogde tijm, 1 tl gemalen komijn, 1 tl piment (of 1/3 tl gemalen kruidnagel + 1/3 tl kaneel + 1/3 tl nootmuskaat)
Aan de slag
Schil de zoete aardappel en groenten en snijd ze in dikke repen, net als friet. Zet de oven ondertussen op 180 ᵒC. Leg bakpapier op een bakplaat. Leg de repen kriskras op het bakpapier, stop er de knoflooktenen tussen en schenk er wat olijfolie overheen. Strooi er zeezout over en hussel alles door elkaar. Maak de kipmarinade door alle kruiden te mengen met 1 tot 2 eetlepels olijfolie. Je kunt nog een beetje zout toevoegen. Wrijf de kip in met de marinade en leg de stukken bovenop de groentefrieten. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak alles in ongeveer 60 minuten gaar. Knijp de knoflooktenen uit hun schil en strooi eventueel nog wat verse peterselie over de traybake. Voor een chic gevoel serveer je dit gerecht op voorverwarmde borden. Daardoor blijft het eten bovendien langer warm. De borden kun je in warm water leggen en vlak voor het opdienen, afdrogen. Eet smakelijk en veel gezelligheid!