Pompoenlasagne
Deze maand een recept voor een pompoenlasagne in het kader van de nieuwe CooL-groep waarmee Vitaal met Chris zojuist is gestart. De CooL-deelnemers werken in 2 jaar aan een gezondere leefstijl. Vitaal met Chris biedt daarbij begeleiding en geeft advies op het gebied van voeding en beweging. Ook kijken we naar de invloed van stress, de kwaliteit van slaap en de balans tussen inspanning en ontspanning. Wist je dat al deze factoren invloed kunnen hebben op je gezondheid én gewicht? Om het traject van 2 jaar vol te kunnen houden, werken we met kleine stapjes. Voeding is daarbij een belangrijk onderdeel. We kijken dan ook steeds hoe je lekker en toch gezond kunt eten. Het recept voor deze koolhydraatarme pompoenlasagne is daar een mooi voorbeeld van. Door de traditionele lasagnebladen te vervangen door pompoenbladen proef je bijna geen verschil, terwijl het verschil in calorieën en koolhydraten flink is. Probeer het maar eens uit. Dit recept is voor 4 personen.
Nodig:
1 flespompoen (je kunt bij sommige supermarkten ook kant-en-klare pompoen-lasagnebladen kopen)
250 gram Italiaanse roerbakgroente
300 gram rundergehakt (of vegetarisch rulgehakt)
1 teen knoflook
1 gele ui
Blik of pak tomatenpulp 400 gram
200 gr ricotta of Hüttenkäse
1 eetlepel tomatenpuree
1 eetlepel Italiaanse kruiden
Olijfolie
Zout en peper
35 gram Parmezaanse kaas geraspt
100 gram geraspte kaas
Bereiding:
Stel je heteluchtoven in op 180 ⁰C. Schil de pompoen en snijd er dunne plakken van. Schil de ui en de knoflook en snijd ze in kleine stukjes.
Schenk een beetje olijfolie in een braadpan en bak het gehakt rul. Voeg de ui toe en bak die glazig. Voeg de knoflook en de Italiaanse roerbakgroente toe en bak dit al roerend 3 tot 5 minuten mee.
Doe de tomatenpulp, tomatenpuree en Italiaanse kruiden erbij en voeg wat zout en peper toe. Temper het vuur en laat het gehakt-groentemengsel nog 10 minuten sudderen.
Meng in een kom de ricotta of Hüttenkäse met de Parmezaanse kaas. Vet een ovenschotel in. Doe wat van het gehakt-groentemengsel in de schaal en bedek dat met de pompoen-lasagnebladen. Smeer hier de ricottasaus overheen. Doe daar overheen weer wat van het gehakt-groentemengsel, dan de lasagnebladen en dan de ricottasaus. Herhaal dit tot alles in de schaal zit. Strooi er tenslotte de geraspte kaas over. Bak de pompoenlasagne 30 tot 35 minuten in de oven. Laat ‘m daarna even afkoelen en verdeel de schotel dan over 4 borden. Eet smakelijk!
Wil je meer weten over het CooL-traject? Kijk op https://vitaalmetchris.nl/cool-programma/.