Ben jij ook dol op stamppotten, maar heb je het idee dat het caloriebommen zijn? Deze spruitjesstamppot is dat absoluut niet. Dat komt doordat er in verhouding minder aardappels in zitten dan in veel andere stamppotten én door het gebruik van vegetarische spekreepjes of rundvlees. Je kunt je favoriete rundvleessoort kiezen, zoals rundvleesreepjes, biefstuk, rosbief of runderlap.
Voor 4 personen heb je nodig:
1200 gram spruitjes
800 gram aardappels
2 grote tomaten
2 grote uien
2 theelepels komijnpoeder
2 theelepels tijm
400 gram mager rundvlees of vegetarische spekreepjes
4 eetlepels ketjap
Aan de slag
Kies je voor rundvlees, maak er dan reepjes van, doe ze in een schaal en roer er de ketjap doorheen. Laat dit rustig intrekken. De vegetarische spekreepjes hoef je niet te marineren, maar het kan natuurlijk wel. Schil de aardappels, snijd die in stukjes en doe ze met water in een flinke pan. Schil de spruitjes, verwijder de ‘kontjes’ en voeg de spruitjes toe aan de aardappels. Laat de aardappels en spruitjes 12 minuten koken.
Schil de uien, snijd die in stukjes en snijd ook de tomaten in stukjes. Bak de uitjes in wat olie glazig. Doe de rundvleesreepjes of vegetarische spekreepjes erbij. Bak die 1 tot 2 minuten mee. Voeg de tomaatstukjes toe en haal de pan van het vuur. Als de aardappels en spruitjes gaar zijn, giet je ze af en stamp je ze fijn. Voeg komijnpoeder en tijm toe. Roer na het stampen het het vleesmengsel erdoor. Doordat de ketjap een vrij zoute smaak heeft, hoef je geen zout toe te voegen.
Goede voeding voor een gezond lichaam
Ben jij ook verrast dat een leefstijlcoach je een recept voor een stamppot geeft? Laat je dan nog vaker verrassen! Vitaal met Chris start binnenkort weer met het CooL-traject. Er zijn nog 3 plekken beschikbaar. Het CooL-traject is bedoeld voor mensen die hun leefstijl flink moeten aanpassen, maar daar hulp bij nodig hebben. In het CooL-traject van twee jaar ga je stap voor stap naar een gezonde leefstijl. Als je aan de voorwaarden voldoet, vergoedt je zorgverzekering CooL. Lees er hier meer over.