Hoe ziet jouw terugvalplan eruit?
Een programmeur is in zijn werk de hele dag bezig met ‘als dit gebeurt, dan moet het programma dat doen’. Als je je gedrag wilt veranderen, is het ook goed om zo te denken. Wat doe je als je een terugval krijgt? Stop je er meteen maar mee of toon je veerkracht en heb je een plan B? Bij het werken aan je gedrag is het dus verstandig om vooraf een terugvalplan te maken.
Stel, je wilt stoppen met roken en beginnen met sporten. Het gedrag, roken, wil je veranderen in niet roken. Je weet dat stoppen met roken lastig kan zijn. Je zult momenten krijgen waarop je toch graag die sigaret weer pakt, bijvoorbeeld als je even niets te doen hebt of in stresssituaties. En je weet ook dat je niet altijd de drive houdt om te sporten. De ene keer regent het, de andere keer heb je geen zin en de volgende keer komt er net een vriend langs. Als je vooraf die momenten in kaart brengt, kun je met een terugvalplan bedenken wat je in zo’n situatie zou kunnen doen. Wanneer het je vervolgens toch lukt om aan je gedrag te werken, zul je een positief gevoel over jezelf krijgen en dat helpt je om moeilijke situaties beter aan te kunnen. Je veerkracht helpt je dan om je doel te bereiken.
Krijg inzicht in jouw valkuilen
Vitaal met Chris helpt mensen om een gezondere leefstijl aan te wennen. Het gaat dus om gedragsverandering. Gedrag veranderen, is een zaak van oefenen, herhalen, fouten maken, hiervan leren en stap voor stap groeien in je vaardigheden. Vaak kost het minimaal drie maanden voordat de verandering in je gedrag enigszins automatisch gaat. Dat betekent dat je jezelf in die eerste drie maanden regelmatig zult tegenkomen. Een terugvalplan is dan essentieel om die drie maanden goed door te komen. In zo’n plan benoem je de risico’s van terugval voor jezelf. Bij het stoppen met roken is het risico van een terugval bijvoorbeeld dat je meer kans loopt op longkanker als je blijft roken of niet genoeg conditie hebt om lekker te sporten. Je noteert ook de valkuilen. Wanneer neem je toch weer die sigaret? Is het op een gezellig feestje of juist als je alleen bent? En wanneer besluit je niet te gaan sporten? Is dat als je veel andere dingen te doen hebt of sport je niet als je merkt dat je conditie niet echt meewerkt? Beschrijf situaties waarin het voor jou lastig wordt om gezond gedrag vast te houden. Steek je die sigaret alleen op als iemand jou er één aanbiedt of heb je standaard een pakje bij je voor ‘het geval dat’? Ook probeer je in te schatten welke gevoelens, pijn of andere signalen je gaat krijgen als je een terugval hebt. Tot slot zet je keuzes en acties op papier die je gaat uitvoeren als je een terugval hebt. Je plan B dus.
Terugvalplan op maat
Goed om te weten: Vitaal met Chris kan je als leefstijlcoach ondersteunen bij het veranderen van je gedrag. Chris helpt je bijvoorbeeld met het stellen van realistische doelen, het maken van een terugvalplan én hij stimuleert je om je nieuwe gedrag vol te houden. Wil je er meer over weten? Kijk op https://vitaalmetchris.nl/ of bel Chris voor meer informatie: 06 – 123 05 941.